👋 Hej alla 428 prenumeranter!
Det här blir en nystart. Jag har inte skrivet ett riktigt nyhetsbrev på över ett år så det är väl inte mer än dags vilket jag skrev här. Och jag är visst lite rostig på att skriva. Men bara för att det är vabruari så stannar inte utvecklingen. Jag tänker göra om lite och försöka ha en eller två texter, som förut och sen även ha kvar vad jag sett, lyssnat på eller läst sen sist som jag tycker varit intressant.
Men jag tänker inte ta upp nyheter som jag inte tycker är intressanta nog. Om Google släpper en ny uppdatering av Gemini så är det oftast minimala skillnader och då inte värda att ta upp tycker jag. Att hastigheten är XYZ% snabbare och de ökar från X miljarder till Y miljarder tokens är ..zZzZzZZ... Däremot som det jag skriver om nedan att OpenAI släpper sin Deep research-modell som blåste mig av stolen tycker jag det är värt att ta upp.
💸 Är ChatGPT Pro verkligen värt det?
Det tog verkligen emot att uppgradera från ChatGPT Plus till ChatGPT Pro. En kostnad som går från $20 till $200 - per månad.
Detta fick mig att, med hjälp av ChatGPT, se över alla mina prenumerationer på annat som jag har. Tidningsprenumerationer, streamingabonnemang, AI-tjänster, kreditkort och annat som bara ligger och tickar som abonnemangskostnader. När min kompis Karin råkade få se listan på mina prenumerationer utbrast hon “Ibland undrar vissa hur mediesverige överlever, men nu vet jag! Det är ju du som håller mediesverige vid liv!”.
Uppsägning av alla abonnemang jag tyckte hade gjort sitt gjorde så att jag sparade mer än vad ökningen av det nya Pro-abonnemanget vilket var målet. Och att göra en ekonomisk omstart var verkligen skönt. Och nu har jag en egen ekonomisk chat att prata med när jag behöver se över mina kostnader igen där jag lägger in privata rörliga kostnader för att få en överblick. Det kan jag verkligen rekommendera att göra - men nog om min ekonomi.
Nu har jag testat ChatGPT Pro i en vecka lite drygt och hårdtestat på det jag velat se om den kan. Det som det ger, både med och utan VPN (eftersom att vissa funktioner inte fungerar inom EU ännu), är deras resonerande modell ChatGPT Deep research, deras browser agent ChatGPT Operator och deras videomodell Sora. Även om. jag testat både Operator och Sora så tänker jag fokusera på Deep research denna gång.
Deep research var själva anledningen till varför jag ens övervägde att börja uppgradera till Pro. Den fungerar dessutom utan VPN inom EU till skillnad från Operator och Sora vilket gör det enklare att få tillgång till den. ChatGPT Deep research spottar ut väldigt långa texter om det behövs. Den går till botten med det mesta man frågar om oavsett om det handlar om att undersöka saker som att göra en hel månads middagsplanering utifrån väldigt specifika smaker, allergier eller andra preferenser, se om det populära klippet på Mel Gibson som slungas runt i mina rekommendationer på Youtube just nu verkligen innehållet någon form av sanning när han i Joe Rogans podcast pratar om en teori om att dricka textilblekningsmedel kan bota cancer (don’t try this at home kids!) till att utveckla en affärsplan för ett nytt bolag - vilket jag var tvungen att prova såklart.
Resultaten är oftast otroligt bra. Bättre än resultaten jag sett förut oavsett plattform jag testat det på och oavsett fråga. Resultatet tar mellan 5-20 minuter att få fram oftast men visst sätter den en perfekt matplanering, visst skriver den om tidiga resultat av att dessa blekningsmedel eventuellt kan bota cancer men att forskningen inte är klar ännu och affärsplanen - den gav mig mer än jag väntade mig faktiskt. I det stora hela gör den precis det jag vill. Självklart kommer det här att bli bättre men som det är just nu så utklassar den andra modeller jag testat.
Alla jag hittills har pratat med har först ryggat ifrån direkt och sagt att nuvarande modeller med ChatGPT räcker för dem men när man väl visar vad modellen kan få ut - som är relevant för dem i det som de behöver lösa just då - så övergår den buttra minen till ett leende och börjar pilla på debitkortet i plånboken direkt.
Jag hoppas nu inte att alla mediebolag i Sverige går under på grund av att jag bytt riktning på hur jag spenderar mina pengar på prenumerationer. Men Deep research är verkligen något annat. Det är en fingervisning i vart vi är på väg. Och är man dystopiskt lagd så säger det en hel del om hur mångas jobb som faktiskt är i fara.
Vill du också börja fingra på ditt debitkort så kan vi ju ta en kaffe så kan jag visa!
💡 AI-företagen behöver en namnansvarig
Har du också tröttnat på namnen som AI-företagen namnger sina modeller till? Det är helt omöjligt att förstå skillnaden på Chat GPT o1- Pro, o3-mini, o3-mini-high, 4o, o1 eller o1 pro mode. Det allra värsta exemplet är ändå Claude som gick från Claude-3.5-sonnet till Claude-3.5-sonnet. En lite större uppgradering där nästa version och föregående version hade samma namn. Det är inte lätt!
Även kinesiska Hailuos videomodell T2V-01-Director kan låta dåligt men där kan man utläsa att det är Text-to-video version 1 med Director-läge även om man vid första anblick tycker att det ser konstigt ut. ChatGPTs modell o1 kallades väldigt länge Strawberry och även det är ett enklare namn att förstå än o1. Nu verkar Sam Altman, VD på OpenAI, ha en plan för hur man ska samköra dessa modeller med varandra som han presenterade i sin roadmap på X. Det ser jag fram emot.
2025 är förhoppningsvis året då dessa bolag tar sitt ansvar och namnger produkter, tjänster och modeller till något som man faktiskt förstår.
→ Det senaste
+ Att prompta fram kod kallas inte längre programmering. Inte ens längre att koda. När man promptar fram kod heter numera vibe coding. Själv har jag vibat fram en bass-synth (typ en Tb-303) som funkar direkt i webbläsare med effekter som reverb, echo, chorus och distortion på 8 prompter, en linkinbio-sida på 2 prompter, ett spreadsheet med AI-prompt-implementation anpassat för ett behov jag hade för stunden och en decibel-mätare på en prompt.
Vad har du byggt senaste veckan?
+ Denna 11 minuters Star Wars-fanvideo gjord av Kavan the Kid där allt är gjort med hjälp av AI förutom lasersvärdens glow. Det tog 2 veckor från initiering av projektet till färdig produkt. Det är inte perfekt ännu men det ger en indikation på var vi är inom AI-video och vilken kvalitet man kan få ut med bilder, video, ljud, musik, röster och fx med de verktyg som finns idag.
+ Även mer traditionella former av produktioner har tagit hjälp av AI. Exempelvis i den hör dokumentären om hamburgerkedjan Clock på SVT Play finns en hel del inslag som är AI-producerade samt röster gjorda med AI. Kul och sevärd dokumentär om fenomenet Clock dessutom.
+ Schibsted (med Aftonbladet och SvD i spetsen i Sverige) har inlett ett tätt samarbete med OpenAI. Man får känslan av att många journalister ute på redaktionerna skulle tycka det här är skrämmande men Schibsteds VD säger “This partnership is part of Schibsted Media’s broader efforts to integrate AI in ways that support and strengthen journalism.” Kul säger jag!
+ Midjourney bekräftar i sin weekly office hours att de utvecklar hårdvara, att v7 kommer väldigt snart och att de äntligen börjar skymta tillräckligt bra videomodeller som gör att de kommer börjar utveckla en (antingen helt egen eller som ett partnerskap). Det ser jag fram emot!
+ Sam Altman säger att GPT-5 är veckor eller månader bort. Jag hoppas på att det kommer snart. Dessutom stödjer nu både o1 och o3-mini uppladdningar av filer & bild i ChatGPT. Kul!
Ha det så fint så ses vi igen om 2 veckor 👋
Du får gärna gilla, dela och kommentera! Och får du inte nog av mig tills nästa vecka så kan du alltid följa mig på X, Threads, Instagram eller Linkedin!
Eller kolla in mitt konstprojekt Courier Studio på Instagram.
Svarar man på detta mail så kommer det rakt till min inbox och brev är alltid den finaste responsen man kan få 💌